Masterclass eco-literature

One of our board members, Kristine Steenbergh, will be teaching a masterclass on the role of literature in reshaping human-nature relations. The masterclass is in De Nieuwe Liefde on Sunday 30 October, and is in Dutch.

Over de verstrengeling van kunst en klimaat

Ecocriticism-expert en literatuurwetenschapper Kristine Steenbergh (Vrije Universiteit) geeft een masterclass over hoe de letteren kunnen helpen de mens-natuurrelaties op een andere manier te ervaren en vorm te geven. Een van de oorzaken van de ecologische crisis is de vervreemding tussen mensen en de niet-menselijke natuur. In de westerse cultuur worden dieren, planten en niet-levende natuur vaak als grondstoffen voor de menselijke behoefte gezien, maar milieu is méér dan onze omgeving; we zijn onderdeel van elkaar.

In deze masterclass ervaar je hoe het lezen van literaire teksten een nieuwe verbeelding van mens-natuurrelaties tot stand kan brengen, waarin juist de verstrengeling van alle levende (en niet-levende) wezens centraal staat. Na een korte inleiding lezen we samen een gedicht en bespreken we het effect ervan op je verbeelding van de ervaring van de niet-menselijke ander. Kan poëzie jou, als lezer, een Nieuwe Liefde voor een brandnetel, een berg, een potvis laten voelen?

Bezoek ‘s avonds het programma: Het klimaat en de crisis van de verbeelding en koop hier je combiticket.

For more information and tickets, please visit De Nieuwe Liefde.

Image: Rijksmuseum RP-T-1962-287

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: